ΙΣΤΟΡΙΑ

Τέλη του 19ου αιώνα, συγκεκριμένα το 1890, τέσσερα αδέρφια ξεκίνησαν με καλλιέργειες ανθέων στις 3 γέφυρες στη Φιλαδέλφεια Αττικής. Στη συνέχεια, δημιούργησαν το πρώτο μαγαζί στην Αθήνα (Σταδίου 3) με λουλούδια. Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι διάδοχοι των Φλεριανών άνοιξαν και άλλα ανθοπωλεία με την επωνυμία «ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ». Μετά τις 3 γέφυρες, η παραγωγή ανθέων γινόταν στη Βαρυμπόμπη, στο Φάληρο και μετέπειτα επεκτάθηκε στην Ανάβυσσο, Μαραθώνα και Ελληνικό.

Όσον αφορά το είδος καλλιέργειας, προπολεμικά, οι ανάγκες των μαγαζιών ήταν σε κομμένο λουλούδι (γαρύφαλλα, τριαντάφυλλα και πολλά άλλα εποχιακά). Μεταπολεμικά, ήρθαν τα γλαστρικά φυτά (ορτανσίες, κυκλάμινα, γαρδένιες).

Το 1960, ο Ιάκωβος Φλεριανός, κάνει το πρώτο βήμα στην εισαγωγή φυτών από ξένες χώρες. Έτσι εμφανίζονται οι πρώτες στερλίτσιες από Ολλανδία, γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα από Ιταλία. Στη σημερινή εποχή, υπάρχουν ακόμα ορισμένα ανθοπωλεία με την επωνυμία «ΦΛΕΡΙΑΝΟΣ», αλλά η παραγωγή γίνεται αποκλειστικά στον Μαραθώνα, κυρίως με τριαντάφυλλα, φίκους και στερλίτσια.